Project Succes Beheer

De verloop van een doorsnee project gaat als volgt. We beginnen goed. Er is een prima idee, er wordt een plan gemaakt en daarna wordt enthousiast begonnen het plan tot uitvoering tot brengen.  Vervolgens gaat er van alles mis en komen de meeste projecten in de problemen met de bekende beelden en klachten: te laat, te duur, kwalitatief onvoldoende en halfbakken oplossingen.

Project risk management of project risicobeheer is een bekend middel dat juist helpt te voorkomen dat er iets mis gaat of om negatieve invloeden in te dammen. Veel projecten doen dan ook risicobeheer maar desondanks gaat er nog steeds veel verkeerd.  Voor een deel zit dit in de mindset of focus.

Neem alleen al de naam. Project risicobeheer. Onder beheren wordt onder meer verstaan: administreren, besturen, exploiteren, rantsoeneren, uitbaten en verzorgen. Naar mijn mening allemaal werkwoorden die helemaal niet goed passen bij het doel. De naam maakt dat de  focus eerder ligt op het in stand houden van risico’s in plaats van het onder controle brengen en wegnemen van risico’s. En in de praktijk zie je dat ook gebeuren. Er wordt een risicolijst opgesteld, met een beetje mazzel worden er maatregelen bepaald en daarmee is de kous in de meeste gevallen wel af.

Bij autorijden geldt dat de kijkrichting bepaald waar je naar toe gaat. En dat geldt voor veel meer zaken; je krijgt meer van waar je je op focust.  Ik stel dan ook voor om project risicobeheer af te schaffen en om een nieuwe discipline te introduceren.  Project Succes Beheer.

Het doel van project succes beheer is om steeds die maatregelen te nemen die ervoor zorgen dat een project succesvol begint en succesvol eindigt, juist als er onderweg iets mis mocht gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>